Ark. 8-16

kausityöntekijä palkkaaminen

Yrittäjä, muista nämä, kun palkkaat kausityöntekijän

Kirjoittaja: Tarja Hiitiö

Kesä lähestyy ja monilla yrityksillä alkaa sesonkikausi, jolloin kausityövoiman tarve kasvaa. Kausityöntekijöiden palkkaaminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja huolellisuutta. Tässä blogissa käsittelemme muutamia tärkeitä seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon kausityöntekijää tai kesätyöntekijää palkattaessa.

Kesätyöntekijä vai kausityöntekijä?

Yritys voi palkata saman sesongin aikana sekä kesätyöntekijöitä että kausityöntekijöitä. On kuitenkin tärkeää tunnistaa eri työsuhteiden väliset erot, ja niihin liittyvät velvollisuudet.

  • Kesätyöntekijä: Kesätyöntekijä on yleensä nuori opiskelija, joka työskentelee kesäloman aikana ansaitakseen lisätuloja tai hankkiakseen työkokemusta. Heidän työsuhteensa on usein määräaikainen ja saattaa kestää vain muutaman viikon tai kuukauden.
  • Kausityöntekijä: Kausityöntekijä puolestaan työskentelee tyypillisesti tiettynä sesonkiaikana, kuten kesällä tai joulun aikaan. Heidän työsuhteensa voi olla toistuva vuosittain tai kestää vain lyhyen aikaa kunakin sesonkina.

Huomioitavia asioita kausityöntekijää palkattaessa

1. Suomalainen henkilötunnus ja verokortti

Ulkomaalainen työntekijä tarvitsee verokortin ja suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnuksen saaminen edellyttää, henkilökohtaista tapaamista Verohallinnon virkailijan kanssa, jotta hän voi tunnistaa ulkomaalaisen työntekijän matkustusasiakirjoista.

Työntekijä on rajoitetusti verovelvollinen, jos hän oleskelee Suomessa enintään 6 kuukautta. Työnantaja perii palkasta 35 % lähdeveroa. Ennen lähdeveron perimistä työnantaja voi vähentää palkasta 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä, jos vähennyksestä on merkintä lähdeverokortissa.

Työntekijä voi valita lähdeveron sijasta progressiivisen verotuksen, jolloin työntekijä maksaa veroa progressiivisesti tulojen mukaan. Edellytyksenä progressiiviselle verotukselle on, että työntekijä asuu EU- tai ETA-valtiossa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus. 

Jos työntekijä oleskelee Suomessa yli kuusi kuukautta, palkka verotetaan kuten Suomessa asuvilta.

2. Palkkaus

Kausityöntekijöille on maksettava samaa palkkaa samasta työstä riippumatta työntekijän kansallisuudesta. Palkka määräytyy alan työehtosopimuksen mukaan, jos sellainen on alalla voimassa.

3. TyEL-maksut

Kausityöntekijät kuuluvat työeläkevakuutuksen (TYEL) piiriin, kun he ovat työsuhteessa, 17–69-vuotiaita ja saavat palkkaa vähintään 65,26 euroa kuukaudessa (2023). Työnantajan tulee huolehtia TyEL-maksuista ja ilmoittaa palkat tulorekisteriin.

4. Vakuuttaminen

Työnantajan on huolehdittava työntekijän vakuuttamisesta asianmukaisesti. Suomessa tehty työ vakuutetaan Suomessa riippumatta työnantajan tai työntekijän kansalaisuudesta. Työnantajan tulee ottaa työntekijälle työeläkevakuutus sekä sairaus-, tapaturma- ja työttömyysvakuutus. Tapaturmavakuutuksen on oltava voimassa heti työsuhteen alkaessa.

5. Työnantajavelvollisuudet

Työnantajavelvollisuudet ovat samat kuin muidenkin työntekijöiden kohdalla, vaikka kausityöntekijä olisi vain rajoitetusti verovelvollinen Suomeen. Työnantajalla on myös velvollisuus ilmoittaa työntekijälle, missä työeläkeyhtiössä ja missä vakuutusyhtiössä työntekijän eläketurva ja tapaturmavakuutus ovat. Suomessa tehdyn työn karttuneet eläkkeen tiedot merkitään rekisteriin ja ulkomailla asuva henkilö voi hakea sen maksuun saavuttaessaan eläkeiän.

6. Viestintä ja perehdytys

Huolehdi siitä, että kausityöntekijä saa tarvittavan perehdytyksen ja ymmärtää työtehtävänsä sekä työpaikan säännöt ja käytännöt. Hyvä kommunikaatio luo luottamusta ja auttaa varmistamaan työsuhteen sujuvuuden.

Kausityöntekijän työnantajamaksujen poikkeukset

  • Muualta kuin Pohjoismaista, EU-maista, Liechtensteinista tai Sveitsistä tulevat kausityöntekijät eivät ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden piirissä.
  • Sairausvakuutuksen piiriin kuuluminen edellyttää vähintään 800,02 euron kuukausipalkkaa (2024).
  • Työnantajavelvollisuudet ovat henkilöstövuokraajalla, jos kausityöntekijä työskentelee vuokrafirman kautta.
  • Jos työntekijällä on ulkomailta A1-todistus, työnantajan tulee maksaa työntekijästä lakisääteiset maksut kyseiseen maahan.
  • Kausityöntekijää ei tarvitse vakuuttaa TyEL:n tai muidenkaan lakisääteisten vakuutusten mukaan, jos työntekijä on saanut sopimusmaasta lähetetyn työntekijän todistuksen, tai jos hän työskentelee samanaikaisesti kahdessa tai useammassa EU- tai ETA-maassa ja/tai Sveitsissä ja hänelle on myönnetty A1-todistus toisesta maasta.

Kun huomioit nämä seikat ja hoidat kausityöntekijöiden palkkaamisen asianmukaisesti, voit varmistaa, että sesongista tulee mielekäs kaikille osapuolille! Ohjeet on päivitetty huhtikuussa 2024, viimeisimmät ohjeet löytyvät Verohallinnon sivuilta.

Taloustietäjämme auttavat sinua mielellään, jos sinulla tulee kysyttävää kausityöntekijöiden palkkaamisesta! Ota yhteyttä.