Ark. 8-16

Yrittäjä, huomioi nämä arvonlisäverotuksen muutokset

Kirjoittaja: Tarja Hiitiö

Isot ja huomioitavat arvonlisäverotuksen muutokset tulevat voimaan jo syyskuussa 2024, sekä vuoden 2025 alusta. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi tärkeimmät muutokset, jotka sinun yrittäjänä on hyvä tietää. Näiden muutosten myötä voit optimoida yrityksesi taloudellisen suunnittelun ja varmistaa, että olet ajan tasalla uusimmista ALV-säännöksistä.

1.9. voimaan tulee uusi arvonlisäverokanta

Tuttu 24 prosentin verokanta nousee 25,5 prosenttiin jo 1.9.2024, eli syyskuun alussa. Tämän päivämäärän ympärillä on lyhytaikainen muutosvaihe, jolloin tulee olla erityisen tarkkana.

Etukäteen on tärkeää varmistaa, että käytetyt järjestelmät ja esimerkiksi laskutuspalvelut ovat valmistautuneet arvonlisäverokannan muutokseen. TiliPenningillä käytetyt järjestelmät Netvisor sekä Procountor ovat valmistautuneet tähän muutokseen.

Perusperiaate on, että arvonlisäveroprosentti määräytyy lähtökohtaisesti sen mukaan, milloin palvelu on suoritettu tai tavara toimitettu asiakkaalle. Jos palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9. tai sen jälkeen, sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa.

Näissä tilanteissa arvonlisäverokanta on 25,5 %:

  • Tuote tai palvelu on tilattu syyskuussa, ja se maksetaan joko syyskuussa tai sen jälkeen
  • Tuote tai palvelu on tilattu elokuussa, mutta laskutettu tai maksettu syyskuussa tai sen jälkeen

Näissä esimerkkitilanteissa arvonlisäverokanta on 24 %:

  • Tuote tai palvelu tilataan ja toimitetaan elokuussa, mutta maksetaan syyskuussa
  • Tuote tai palvelu tilataan osamaksusopimuksella, joka luovutetaan ostajalle elokuussa, mutta joka maksetaan luovutuksen jälkeen useassa erässä myös 1.9. jälkeen
  • Sovittu ennakkomaksu, jossa maksupäivä on viimeistään 31.8. vaikka toimitus olisikin 1.9. tai sen jälkeen. Jos asiakas maksaa maksun vasta 1.9. tai jälkeen, käytetään näihin 25,5 % verokantaa.

Mikäli yrityksellä on käytössä pidennetty verokausi, jossa verokanta vaihtuu kesken ALV:n verokauden kolmannen kvartaalia, sovelletaan muutosta kaikkiin hyödykkeisiin ja palveluihin normaalisti kahdella eri verokannalla. Sama pätee kalenterivuosi-ilmoittajiin.

Vähäisen toiminnan rajan nousu

Vuoden 2025 iso merkittävä muutos on vähäisen toiminnan rajan nostaminen. Vuoden 2025 alusta alkaen yritykset, joiden liikevaihto on alle 20 000 euroa, eivät ole velvollisia maksamaan arvonlisäveroa. Tämä on huomattava muutos aiempaan rajaan, joka oli 15 000 euroa. 

Rajan noston hyviä puolia pienyrittäjälle:

  • Hallinnollisen taakan keveneminen: Alle 20 000 euron liikevaihdolla toimivat yritykset vapautuvat ALV-velvollisuudesta, mikä vähentää kirjanpidon ja verotuksen hallinnollisia kustannuksia.
  • Taloudellinen helpotus: Uusi raja antaa pienille yrityksille mahdollisuuden keskittää resursseja liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen ilman, että niiden tarvitsee huolehtia ALV:n maksamisesta.

Arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen

Toinen vuoden 2025 merkittävä muutos koskee arvonlisäveron alarajahuojennusta. Vuoden 2025 alusta alkaen alarajahuojennus poistuu kokonaan. Tämä tarkoittaa, että yritykset eivät enää voi saada huojennusta ALV-maksuihin liikevaihdon ollessa alle 30 000 euroa. 

Muutos on seurausta Euroopan unionin pienyritysdirektiivistä, joka poistaa alv:n alarajahuojennukset EU-jäsenmaissa. Suomi on ainoa maa, jossa alv:n alarajahuojennus on tällä hetkellä käytössä.

Tämä muutos vaikuttaa erityisesti pieniin yrityksiin, jotka ovat hyötyneet alarajahuojennuksesta. Huojennusta voi hakea vielä vuodelta 2024.

Kansainvälisen liiketoiminnan ALV-edut

Vaikka alarajahuojennus poistuu, pieniä yrityksiä kannustetaan hyödyntämään kansainvälisen liiketoiminnan arvonlisäveroetuja. Kansainvälisesti toimivat yritykset voivat hakea EU:n sisäistä ALV-tunnistetta, joka mahdollistaa arvonlisäveron käsittelyn suoraan kohdemaassa. Tämä muutos helpottaa kansainväliseen kauppaan osallistumista ja voi tehdä pienyrityksistä entistä kilpailukykyisempiä EU-markkinoilla.  Lisäksi se voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Suomalaisen yrityksen myydessä toisen EU-maan asiakkaille tuotteitaan tai palveluitaan alle kyseisen maan vähäisen toiminnan rajan, sen ei tarvitse laskuttaa asiakkailtaan arvonlisäveroa. Jokainen jäsenvaltio määrittelee itse vähäisen toiminnan rajansa: esimerkiksi Ruotsissa se on 8 000 euroa ja Virossa 40 000 euroa.

Mitä tämä tarkoittaa sinulle?

Pienyrittäjänä on tärkeää ymmärtää, miten nämä arvonlisäverotuksen muutokset vaikuttavat liiketoimintaasi ja mitä toimia sinun kannattaa tehdä niiden perusteella. Lisätietoa jokaisesta löydät sekä Verohallinnon sivuilta, että omalta Taloustietäjältäsi.

Näillä vinkeillä arvonlisäverotuksen muutokset sujuvat:

  • Ole huolellinen verokannan muutoskauden aikana: Tarkista laskutus- ja maksupäivämäärät, sekä viesti tarvittavissa tilanteissa aiheesta myös asiakkaille.
  • Tarkista liikevaihtosi: Seuraa yrityksesi liikevaihtoa ja varmista, että teet tarvittavata toimenpiteet ajoissa.
  • Hyödynnä kansainvälisiä etuja: Jos yrityksesi toimii kansainvälisesti, selvitä mahdollisuutesi hyödyntää muiden EU-maiden ALV-etuja.
  • Päivitä kirjanpitojärjestelmäsi: Varmista, että kirjanpitojärjestelmäsi on ajan tasalla ja pystyy käsittelemään uudet ALV-säännökset oikein.

Näillä muutoksilla on potentiaalia tuoda merkittäviä parannuksia pienyrittäjän arkeen, mutta niiden hyödyntäminen vaatii aktiivista otetta ja tarkkaa seurantaa. 

Ota yhteyttä Taloustietäjiimme, jos tarvitset apua tai haluat lisätietoja ALV-muutoksista ja niiden vaikutuksista yrityksesi toimintaan!