Toiminimiyrittäjän matkakorvausten käsittely voi olla monimutkaista, ja eri termit voivat aiheuttaa päänvaivaa. Viime vuoden veroilmoitukset ja matkakorvausten käsittelyt ovat ajankohtaisia erityisesti maaliskuussa ja auttaaksemme hahmottamaan matkakulujen käsittelyä, pureudumme eri termien merkitykseen ja niiden verotuksellisiin seurauksiin.
1. Autokulut
Autokuluissa verottajaa kiinnostaa erityisesti se, miten ajomatkat jakautuvat yksityisajoihin ja työajoihin. Yli 50 % työhön liittyvistä ajomatkoista tekee autosta elinkeinotoiminnan varallisuuden.
Jos auto luetaan yrityksen varallisuudeksi, kaikki auton todelliset kustannukset on merkittävä kirjanpitoon. Näihin lukeutuvat muun muassa huollot sekä polttoaine- ja vakuutusmaksut. Tällöin myös yksityisajojen osuus on oikaistava yrityksen kuluista eli ajopäiväkirjan pitäminen on pakollista.
Yksityiskäytössä olevasta autosta voi saada kilometrikorvausta, joka vuonna 2024 on korkeintaan 0,57 euroa/km (0,53 euroa/km vuonna 2023). Tämä korvaus vähennetään veroilmoituksella tehdyn matkalaskun mukaan.
2. Työmatkavähennykset
Huomaa, että ajo kotoa työpaikalle luetaan yksityisajoksi, mutta ajo kotoa asiakkaan luo on työajoa. Asunnon ja työpaikan väliset kustannukset voidaan vähentää verotuksessa halvimman kulkuneuvon kustannusten perusteella, mikä yleensä on julkisen kulkuneuvon käytöstä syntyvät kustannukset.
Julkisen liikenteen käyttäjän on hyvä tietää, että kaikki työhön liittyvät matkaliput voi maksaa yrityksen tililtä. Kuitit on kuitenkin säilytettävä kirjanpitoa varten. Vähennyksen tekeminen oman auton taksan mukaan edellyttää, että julkiset kulkuneuvot eivät ole käytettävissä tai niiden käyttö veisi kohtuuttoman paljon aikaa.
Vähennys voidaan tehdä oman auton taksan (0,30 e/km vuoden 2023 verotuksessa) mukaan esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.
- Kävelymatka yhteen suuntaan (esim. asunnolta linja-autopysäkille) on vähintään 3 kilometriä.
- Odotusaika meno-paluumatkalla (esim. julkisen kulkuneuvon vaihto) on yhteensä vähintään 2 tuntia.
- Matka alkaa tai päättyy yöllä (klo 00.00–05.00).
3. Yrittäjän päivärahat
Päivärahat ovat tuttuja palkansaajille, mutta sitä sovelletaan myös yrittäjille. Työmatkan pituudesta riippuen maksetaan osa- tai kokopäivärahaa.
6-10 tunnin työmatkasta maksetaan osapäiväraha ja yli 10 tunnin matkasta kokopäiväraha. Verohallinto vahvistaa päivärahojen määrät vuosittain. Kokopäiväraha on 51 euroa vuonna 2024 (48 € vuonna 2023) ja osapäiväraha 24 euroa (22 € vuonna 2023).
Päivärahan edellytys on, että työmatka on yli 15 kilometrin päässä lähtöpaikasta, kuten esimerkiksi kotoa tai työpaikalta. Päivärahan maksaminen edellyttää matkalaskua tai muuta selvitystä siitä, että päivärahan maksamisedellytykset ovat olemassa. Yrittäjänä päivärahat vähennetään yrityksen veroilmoituksella lisävähennyksenä, eikä niitä makseta rahassa.
Pidä jatkuvaa kirjaa matkakorvauksista
Suosittelemme keräämään matkalaskut, kuten kilometrikorvaukset ja päivärahat, koko kalenterivuodelta ja käsittelemään ne yhdellä kertaa osana yrityksen veroilmoitusta. Näin toiminta pysyy selkeänä ja johdonmukaisena.
Muistutamme kaikkia yrittäjiä huomioimaan nämä asiat kirjanpidossa Verohallinnon ohjeiden mukaisesti ja tarvittaessa kääntymään Taloustietäjiemme puoleen lisätuen saamiseksi!