Ark. 8-16

Perustiedot yrittäjälle: Listaamattoman osakeyhtiön osinkojen jako

Kirjoittaja: Tarja Hiitiö

Listaamattoman osakeyhtiön osinkojen jako on monelle yrittäjälle jännittävää aikaa, ja siihen liittyy omat erityispiirteensä. Osingot ovat yrityksen omistajille jaettavaa voitonjakoa, ja ne voivat muodostaa tärkeän osan osakeyhtiön omistajan tuloista. 

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä yrittäjän on hyvä tietää listaamattoman osakeyhtiön osinkojen jakamisesta; miten se toimii, ja miten osinkotuloja verotetaan.

Mikä on listaamaton osakeyhtiö?

Listaamaton osakeyhtiö on yritys, jonka osakkeet eivät ole julkisesti kaupankäynnin kohteena pörssissä. Tällaisia yhtiöitä ovat valtaosa suomalaisista osakeyhtiöistä, erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset. 

Osinkojen jakoperusteet

Osingot voidaan jakaa listaamattomasta osakeyhtiöstä vain, jos yrityksellä on jakoperusteisia varoja. 

Osinkojen suuruus määräytyy pitkälti yrityksen nettovarallisuuden mukaan. Nettovarallisuus on yrityksen varallisuuden ja velkojen erotus, ja se lasketaan viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen mukaan. 

Päätöksen osinkojen jakamisesta tekee yhtiökokous hallituksen esityksen perusteella siitä, kuinka paljon osinkoa ehdotetaan jaettavaksi. 

Ennen osinkojen jakamista on tärkeää tutustua yrityksen taloudelliseen tilanteeseen huolellisesti ja huomioida mahdolliset tulevat tarpeet, kuten investoinnit tai kassavirtahaasteet.

Mahdollisista varoista, investoinneista, yrityksen budjetoinnista ja etenkin osingon määrästä sekä sen nostosta kannattaa keskustella myös kirjanpitäjän kanssa.

Listaamattoman osakeyhtiön osinkojen verotus

Osinkojen verotus listaamattomassa osakeyhtiössä riippuu siitä, kuinka suuri osinko on suhteessa osakkeen matemaattiseen arvoon. Matemaattinen arvo lasketaan yhtiön nettovarallisuuden perusteella seuraavasti:

Nettovarallisuus / Osakkeiden lukumäärä = Osakkeiden matemaattinen arvo

Osinkoa jakava yritys pidättää osingosta ennakkoveroa 7,5 % aina 150 000 euroon saakka, ja sen jälkeen 28 %. 

Osinkoja verotetaan pää- ja ansiotuloina vuonna 2024 seuraavasti:

  1. Osingot alle 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta
    • Alle 150 000 €: 25 % verotetaan pääomatuloina (75 % verovapaata)
    • Yli 150 000 €: 85 % verotetaan pääomatuloina (15 % verovapaata)
  2. Osingot yli 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta
    • 75 % osingosta verotetaan ansiotulona (25 % verovapaata)

Pääomatulon veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 ja sen ylimenevältä osalta 34. Kun nostetaan osinkoa enintään 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta, käytetään siitä yleisemmin termiä ‘huojennettu osinko’. 

Ansiotulojen verotus on progressiivista, eli veroprosentti nousee tulojen kasvaessa.

Palkkaa vai osinkoa osakkaalle?

Yrittäjän näkökulmasta osinkojen jakaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto palkanmaksulle, koska osingot verotetaan usein kevyemmin kuin palkkatulot. Verosuunnittelu osinkojen jakamisen ja palkan välillä voi auttaa optimoimaan yrittäjän tuloverotusta.

Osakkaan palkanmaksussa on kaksi ajatusmallia riippuen siitä, ajatellaanko osakkaan vai yrityksen etua:

  • Osakkaan etu: Osakkaan kannattaa nostaa palkkaa noin 26 % saakka ja loput osinkoina.
  • Yrityksen etu: Osakkaan kannattaa nostaa enemmän palkkaa kuin osinkoa, sillä maksettu palkka on yritykselle vähennyskelpoinen kulu toisin kuin osinko. Palkan määrä vähentää yrityksen tulosta ja samalla yrityksen maksamaa 20 %:n tuloveron määrää.

Osinko maksetaan ulkona olevien osakkeiden kappalemäärän mukaan tai osakkaan maksaman osakepääomaosuuden mukaan. Yrityksen omistamille osakkeille osinkoa ei makseta.

Osinkojen jakaminen fiksusti 

Listaamattoman osakeyhtiön osinkojen jakaminen on tehokas tapa palkita omistajia ja optimoida verotusta. Osinkojen säännöllinen jakaminen voi myös viestiä omistajille ja sijoittajille yrityksen hyvästä taloudellisesta tilanteesta ja kannattavuudesta. On kuitenkin tärkeää huomioida yrityksen taloudellinen tilanne ja tehdä päätökset osingonjaosta suunnitelmallisesti. Verosuunnittelulla voi myös olla suuri vaikutus omistajien saamiin nettotuloihin.

Yleinen ohjenuora on, että vähintään ns. ‘huojennetun osingon’ määrä kannattaa nostaa mikäli yrityksen taloudellinen tilanne niin sallii.

Jos olet yrittäjä listaamattomassa osakeyhtiössä ja suunnittelet osinkojen jakamista, on suositeltavaa keskustella asiasta tilitoimiston tai taloushallinnon asiantuntijan kanssa varmistaaksesi, että osingonjako tapahtuu optimaalisella tavalla sekä yrityksen että omistajien kannalta.

Ota rohkeasti yhteyttä Taloustietäjiimme osingonjakoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissäsi!